همه چیز با این صحنه فیلم ترسناک شروع میشه که:
"یه روز صبح بیدار میشید و سایتتونو روی گوگل سرچ میکنید و متوجه میشید رتبه اش خیلی ناگهانی سقوط کرده".
در اکثر موارد فقط باید خودتونو سرزنش کنید که تلاشتونو نکردید که به همچین روزی نیفتید. اما گاهی هم از همه مسائلی که میتونن منجر به این سناریو بشن با خبر نبودید.
"نکته مهم: هر وقت رتبه سایتتون شروع به افت کرد، خونسردی خودتونو حفظ کنید و دنبال علت و راهکار بگردید".
دنیا که به آخر نرسیده، فقط یکم وحشت کردید، نگران نباشید، پایان کار سایتتون هم نیست. فقط یکبار مثل گرگ توی رودرانر سنگتون به هدف نخورده، اما باید مثل همون گرگ کارتونی نذارید چیزی جلوتونو بگیره.
باید ببینید چرا سایتتون به این روز افتاده. ممکنه یکی از این دو تا باشه:
- گوگل سایتتونو جریمه کرده
- سایت مشکلاتی داره که منجر به افت رتبه اش شده
برای اولی باید شرایط رو ارزیابی کنید و مشکل سایتتونو کشف کنید. من همه روشهای حفظ سایت از این مشکل رو براتون تو این پست میارم. اما دقت کنید اونچه که تو این مقاله گفته میشه فقط بزرگترین دلایله، وگرنه ما نمیتونیم تمام دلایل رو تو یک مقاله پوشش بدیم. اینجا با 6 تا از دلایلی که ممکنه باعث افت رتبه سایتتون باشه آشنا میشید:
1- افت رتبه ناشی از جریمه الگوریتمی یا دستی
تشخیص
جریمه گوگل معمولا منجر یه سقوط ناگهانی بزرگ، اون هم یک شبه میشه. اگه متوجه شدید سایتتون برای خیلی از کلیدواژه هاش، بیش از 10 تا 20 جایگاه سقوط کرده، ممکنه نشونه جریمه شدنتون باشه. یکی از تفاوتهای مهم جریمه های دستی و الگوریتیمی اینه که معمولا اولین افتها اتوماتیکند و بعد از بروزرسانی های گوگل اتفاق میفتند اما سقوط های بعدی دستی و توسط کارمندهای گوگل اعمال میشن. با توجه به این که گوگل عادت نداره بدون اطلاع رسانی بروزرسانی انجام بده، باید همیشه تغییر رتبه تونو رصد کنید. اگه سقوط ناگهانی بود، متوجه میشید که گوگل جریمه تون کرده، معمولا اینجور وقتها سایتتون روی موتورهای جستجوی دیگه مثل یاهو و بینگ همچنان رتبه میگیره.
نحوه شناسایی و راهکار
بهترین کار اینه که اول ابزار وبمستر گوگلتونو چک کنید. باید گوگل اطلاعیه ای در ارتباط با اقدامات دستی که علیه سایتتون انجام داده براتون فرستاده باشه.
اول باید ببینید آیا در فهرست پیامهای سایت براتون اطلاعیه ای ارسال شده یا نه.
بعد باید بخش اقامات دستی یا Manual Actions رو هم از وبمستر گوگل چک کنید. چون اینجا تنها جاییه که گوگل جریمه هاشو اطلاع میده. باید خونسرد باشید و به رفع مشکل بپردازید. ببینید دقیقا چه لطمه ای به سایتتون وارد شده. اگه درون-صفحه است، باید محتوا و لینکدهی تونو بررسی کنید. دنبال محتوای تکراری روی سایتتون بگردید. اما اگه برون-صفحه است، باید لینکهایی رو که غیرطبیعی شناخته شدهاند کشف و حذف کنید. برای باقی لینکهایی که به سایتتون میرسن و پاک نشده اند هم باید ردمسئولیت کنید. برای اینکه از جریمه دستی خارج بشید، باید (بعد از اینکه کارهایی که گفتیم رو انجام دادید) درخواست تجدیدنظر بدید. اما تا دوباره به جایگاه قبلیتون برگردید طول میکشه.
پیشگیری
همیشه با ابزارهای مخصوص، لینکهاتونو ردیابی کنید و خطرات احتمالی رو پیدا کنید. این ابزارها وقتی چیزی متوجه پروفایل لینکتون باشه، هشدار میدن.
2- یه رقیب ازتون جلو زده و رتبه اش بیشتر شده
تشخیص
معمولا این جور مواقع یه مقدار کمی افت دارید. سایت رقیبتون رو میبیند که از سایتتون بالا زده و معمولا سایتهای دیگه سر جای قبلیشون هستند.
نحوه شناسایی و راهکار
باید همیشه سایت رقبا و پروفایلهای اجتماعیشونو بررسی و تحلیل کنید تا بهتر متوجه این تغییرات بشید.
پیشگیری
رقبای اصلیتونو ردیابی کنید و روشهای ساخت لینکشونو کشف کنید تا بتونید حرکت بعدیشونو پیش بینی کنید.
- با دقت تاکتیک ها و روشهای ساخت محتواشونو بررسی کنید
- اگه دارن آهسته و پیوسته رشد میکنند، یعنی دارن درست عمل میکنند. شما هم روششونو پیدا کنید و همونطور عمل کنید. اگه میخواهید بین خودتون و رقبا فاصله بندازید باید خلاق باشید.
3- سایتتون بخاطر مشکلات درون-صفحه افت کرده
تشخیص
این مشکل هم میتونه افت زیاد بوجود بیاره و هم ممکنه فقط جلوی پیشرفتتونو بگیره و همونجا ثابت بمونید. میتونه پیش آگاهی خوبی از این باشه که به زودی سایتتون کم کم میفته پایین سایتهای دیگه، حتی ممکنه شما با جدیت تمام سعی خودتونو بکنید، محتوا تولید کنید و لینک بسازید، اما فایده ای نداشته باشه.
نحوه شناسایی و راهکار
سایتتونو در GWT چک کنید و اول از همه ببینید اونجا مشکلی نداشته باشه.
شاید کلی لینکهای خراب داشته باشید یا لینکدهی داخلیتون بد بوده باشه. برای شناسایی مشکلات تگها از امکانات بهبود HTML استفاده کنید. از اطلاعات سرعت صفحه "سوءاستفاده" کنید، چون در مورد مشکلاتی که ممکنه سایتتون داشته باشه و نحوه اصلاحش اطلاعات با ارزشی بهتون میده. شاید هم سایتتون هک شده باشه. همه اینهارو میتونید از ابزار وبمستر گوگل بفهمید.
پیشگیری
همیشه سایتتونو در GWT بررسی کنید و اطلاعیه یا نوتیفیکیشن ها و امکان ارسال ایمیلشو فعال کنید. با این کار احتمال اینکه قربانی مشکلات درون-صفحه بشید به مقدار زیادی کاهش پیدا میکنه.
4- سایتتون بخاطر از دست دادن لینک افت کرده
تشخیص
این مشکل هم میتونه به شکل افت زیاد ظاهر بشه و هم به شکل افت کم. اگه مشکل از لینکها باشه میبینید که به یکباره سرعت پاک شدن لینک های وب سایتتون خیلی زیاد شده، و کلی لینک داخلی یهو از پروفایل لینکتون پاک شدند.
نحوه شناسایی و راهکار
لینکهایی رو که طی 90 روز گذشته از دست دادید چک کنید. اگه دیدید تعدادشون زیاده، نشون دهنده افت رتبه است. تک تک اون لینکها رو بررسی کنید. اگه به عمد توسط وبمسترها پاک شده باشند، نشونه بدیه و به گوگل میگه همشون غیرطبیعی ساخته شده بودند. توصیه نمیکنم ازشون بخواهید لینکهاتونو برگردونن، چون دراین صورت ممکنه گوگل بعدا جریمه تون کنه. این افت حتی بدون اینکه اون وبمسترها لینکهاتونو پاک کنند هم دیر یا زود اتفاق میافتاد.
"باید لینکهای طبیعی و HQ بیشتری برای سایتتون بسازید".
پیشگیری
لینکهاتونو با نرم افزارهایی که مخصوص این کار ساخته شده اند دنبال کنید. وقتی این اتفاقها میفته، باید قبل از اینکه خیلی دیر بشه یه کاری بکنید و متوجه بشید. با بررسی دائم لینکها، اگه چیزی از نظم خودش خارج بشه متوجه میشید و میتونید متعاقبا واکنش نشون بدید.
5- گوگل به تازگی الگوریتمشو بروز کرده
تشخیص
این افت هم میتونه شدید باشه و هم ملایم. ممکنه فقط یکم آسیب ببینید یا شاید تو دردسر جدی بیفتید. در هر حال باید هر وقت رتبه تون ناگهانی و به سرعت افت داشت به بروزرسانی الگوریتم مشکوک بشید.
نحوه شناسایی و راهکار
سایتهایی که اخبار سئو رو منتشر میکنند دنبال کنید تا از بروزرسانی های احتمالی و زمان انجامشون با خبر باشید. بعد از اینکه راهکارهای گفته شده رو تو سایتتون اعمال کردید، باید ببینید الگوریتم چه تغییری کرده و سایتتون چطوری قوانین گوگل رو شکسته. برای اینکه همیشه نسبت به جدیدترین روشهای سئوی وبسایت باخبر باشید، دارکوب رو دنبال کنید. ما هر روز یک یا چند مقاله جدید در بخش مقالات سایت قرار میدیم.
پیشگیری
تا جایی که میتونید طبیعی بمونید و برندتونو طبیعی بسازید. روی محصولاتتون، جامعه و مسائل فنی سایتتون تمرکز کنید.
6- تغییرات پی در پی گوگل
تشخیص
این یکی هم میتونه ملایم یا شدید باشه. یکی از چیزهایی که قدرتی روش ندارید همین مورده. این مشکل خیلی غیرقابل پیشبینی و متغیره و قبلش نمیتونید نشونه ای ببینید.
گاهی این مسئله با حمله سئوی منفی اشتباه گرفته میشه.
نحوه شناسایی و راهکار
شناسایی این مورد سختتره. همه چیز باید درست کار کنند:
- مشکل درون-صفحه وجود نداشته باشه
- لینکها مشکلی نداشته باشند
- مشکلات رقابتی وجود نداشته باشه
- بروزرسانی جدیدی صورت نگرفته باشه
هیچ قانونی نیست که بگه چطوری با این جور شرایط باید برخورد کرد، تنها کاری که میشه کرد اینه که همه چیو مرتب نگهدارید و هر چند روز یکبار دوباره همه چیزو چک کنید.
پیشگیری
رک بگم نمیتونید پیشگیری کنید! همونطور که گفتم این مسئله از دست شما خارجه و نباید زیاد براش وقت صرف کنید، سعی نکنید دلیلی براش پیدا کنید. این تغییرات برای هر سایتی طبیعیه. اگه به این مسئله گرفتار شدید، چند روز بعد دوباره برمیگردید سر جای خودتون.
نتیجه
هرجای اینترنت رو که نگاه کنید، مدیران وب سایتی رو پیدا میکنید که خیلی باهوش و زیرکند و از شما یه پله بالاترند، نسبت به ساخت و بازاریابی سایتهاشون هشیارند. وسوسه نشید و سعی نکنید با روشهای مشکوک سئو یک دفعه به جایگاه اول بپرید. خودتونو بروز نگهدارید و و از هیچ کاری برای رشد و بهتر دیده شدن سایتتون روی موتورهای جستجو غافل نشید.
این مقاله علاوه بر کسایی که اخیرا دچار رکود و افت رتبه وب سایت شدهاند، برای وب مسترهای موفقی که روی الگوریتمهای گوگل به مشکلی برنخوردهاند هم میتونه مفید باشه. عجیبترین تاکتیکی که در دنیای سئو همیشه جواب میده، آگاه بودنه.
"سایتهایی که امروز بالاترین رتبه ها رو میگیرند، شاید فردا دیگر نباشند".