بسیاری از افراد برای کسب و کار خودشون و همچنین برای استفاده ی شخصی وب سایت و خیلی ها هم وبلاگ دارند. مسئله اینه که اونها آیا واقعا تفاوت بین وب سایت و وبلاگ رو درک کردن؟! این دو قطعا یکسان نیستند و در این مقاله قصد داریم پس از شناختن وب سایت و وبلاگ به بررسی تفاوت اونها بپردازیم.
وب سایت چیست؟
بذارین اینجوری بگیم که یه وب سایت محصولاتی رو میفروشه یا خدماتی ارائه میده . یک وب سایت مثه یه فروم میمونه که خودش رو تبلیغ میکنه و بهبود میده. تبلیغات و خرید و فروش دقیقا همون چیزی است که آدما انتظار دارن هنگام بازدید از یک وب سایت ببینن. اونها وقتی قصد خرید چیزی داشته باشن به وب سایت سر میزنن تا نیازشون رو برآورده کنن.
اونها می تونن مستقیم از وب سایت شما آنلاین خرید کنن و یا می تونن آدرستون رو از سایت در بیارن تا حضوری بیان پیش شما و خریدشون رو انجام بدن. وقتی که مشتری چیزی از شما خریداری کرد، احتمال کمی وجود داره که دوباره به فروشگاه شما سر بزنه.
اساسا غیرممکن است که با مشتریان بالقوه خود و مشتریان موجودتون در وب سایت ارتباط برقرار کنید چون وب سایتتون ایستا است. وقتی که یک نفر چیزی رو از شما خریداری کرده هیچ تعریفی برای تعامل وجود نداره، بنابراین رابطه ی بین شما و مشتریاتون هرگز توسعه و رشد پیدا نمیکنه.
یک وب سایت می تونه هر چیزی باشد. هر چیزی که در اینترنت با HTML ، CSS،Java ،Javascript ،Python ،Php و غیره ارائه شده باشه یک وب سایت است. یک وب سایت ممکن است با وبلاگ تکمیل بشه با این تفاوت که صفحه اصلیش بیشتر برای مرور صفحات دیگه ی سایت باشه و فقط مثه وبلاگ شامل پست نباشه. وب سایتهای کاملا کاربردی و چشم نواز معمولا هزینه های بالاتری دارن. البته دارکوب یه سایت خوب رو میتونه با هزینه ی کاملا به صرفه واستون بسازه. .
یک وبلاگ می تونه بخشی از یک وب سایت باشه، به صورت یک صفحه جداگانه و مرتبط با صفحه اصلی. یک وب سایت یک حالت بزرگتر از وبلاگه که تقریبا هیچ محدودیتی نداره. یه وب سایت می تونه 1صفحه باشه یا حتی یک شبکه اجتماعی یک میلیارد کاربری مثه فیسبوک باشه.
شناسایی پایه یک وب سایت:
• یه صفحه اصلی که محتواهای بخشهای داخلی وب رو نمایش می ده.
• یه نمونه کار طراحی.
• یه وبلاگ ممکنه بخشی از یک وب سایت باشه.
• یه صفحه پرسشهای متداول که بازدیدکنندگان میتونن اطلاعات بیشتری کسب کنن.
• صفحه ای از توصیفات مشتری و بازخوردهای اونها.
• صفحات شرایط و ضوابط خصوصی شرکت.
• فرم تماس با ما که به بازدیدکنندگان اجازه می ده با شما در تماس باشن.
• یه صفحه از خدمات یا محصولات پیشنهادی که برای بازدیدکنندگان نمایش داده میشه.
وبلاگ چیست؟
یه وبلاگ به طور مداوم مشتریان بالقوه و بالفعل خودشون رو با محتواهای جالب و مفید سرگرم میکنه و اونها همیشه میتونن از طریق وبلاگ با وبلاگ نویسان ارتباط برقرار کنن. کاربران شما علاوه بر گفت و گو می تونن سوالات خودشون رو از شما بپرسن.
همچنین یه وبلاگ ابعادی از محتوا رو میتونه بهتون نشون بده که سایت نمیتونه. از طریق محتواهای ملموس و خوب می تونید به عنوان یک تولید محتوا گر حرفه ای در حرفه ی خودتون شناخته بشین و مردم برای گرفتن پاسخهاشون به شما مراجعه کنن. این اتفاق باعث داغ شدن گفت و گوهای شما در وبلاگتون خواهد شد .
اونچه که در این مورد حائز اهمیته قوی تر شدن و بهتر شدن ارتباط شما با کاربراتون هستش. بعضی از افرادی که با اونها در وبلاگ خود ارتباط برقرار می کنین هرگز به مشتریان شما تبدیل نمیشن. البته این کاملا قابل قبول است؛ اونها می تونن با شما به همان اندازه که دوست دارن ارتباط برقرار کنن و توی هیچ فشار و نگرانی ای برای خرید محصولات شما نیستن. یک واقعیت بسیار مهم اینه که افرادی که با اونها ارتباط برقرار می کنین، شما رو به عنوان یه فرد حقیقی می شناسن که باهاشون صادق هستید، نسبت به اونچه که انجام می دید شور و شوق دارید و از یه سطحی از دانش برخوردارید که اون رو با بازدیدکنندگانتون به اشتراک میذارید.
وبلاگ ها ویژگی های بسیار مفیدی دارن که یکی از اونها ترویج تعاملات است. وبلاگ ها به بازدیدکنندگان این امکان رو میدن تا مشترک اونها بشن و بتونن مقالات رو به روز دریافت بکنن .اونها همیشه از اضافه شدن یه محتوای جدید به وبلاگ و همینطور به روز رسانی بعضی از پروفایل های شبکه های اجتماعی افرادی که با آنها در ارتباط هستن، باخبر میشن.
وبلاگ ها برای تاثیرگذار بودن، باید حداقل یک یا دو بار در هفته پست های جدیدی داشته باشن. داشتن محتوای جدید و کپی نشده بسیار مهم است. محتوا دقیقا همون چیزی است که مردم رو جذب و حفظ می کنه و از طریق اون بسیاری از افراد در نهایت به مشتری تبدیل می شن.
هدف واقعی وبلاگ، ارائه مطالب مفید، ارزشمند، آموزنده و جالب است که به افراد دیگه کمک می کنه و این کار جالبیه. هدف وبلاگ قطعا تبلیغ و یا اجبار افراد به خرید چیزی نیست. اگه هدف شما از راه اندازی وبلاگ اینا بوده باید از الان بگیم که اشتباه کردین. شما با این هدف نمی تونید با کسی ارتباط برقرار کنید و به احتمال زیاد خوب نخواهید فروخت. مردم وقتی به فردی اعتماد نداشته باشن از اون خرید نمیکنن.
یک وبلاگ اساسا از وب و لاگ تشکیل شده که یک وبلاگ نویس برای پست کردن مطالبش در یک ترتیب زمانی استفاده می کنه. یک وبلاگ جدیدترین محتوا رو اول نشون می ده و به ترتیب قدیمی ترها بر اساس تاریخ انتشارشون نشون داده میشن. یک وبلاگ رو میشه به راحتی با وردپرس، بلاگر و غیره ساخت که قالب های طراحی آماده ارائه می کنه. نمونه های وبلاگ مثه http://sitedar.com/blog/ یاhttp://darkoob.co.ir/blog/ هستش.
شناسایی پایه وبلاگ ها:
• یه ترتیب زمانی از پست های وبلاگ.
• سیستم نظر دهی که خوانندگان رو برای شرکت در گفت و گوها دعوت می کنن.
• پست های وبلاگ با تاریخ، نوع متن، نام نویسنده، برچسب ها و زیر مجموعه ها ارسال می شن.
• RSS فید برای پست ها و یا نظرات کاربران
حالا که مفاهیم وب سایت و وبلاگ رو شناختید باید با تفاوتهای بین اونها آشنا بشین:
• محتوای وبسایت استاتیک یا ایستا است اما محتوای وبلاگ پویاست و مرتب به روز میشه. البته اینو نمیشه صد در صدی گفت. وب سایتها میتونن هم ایستا و هم پویا باشن. دیگه وب سایتهای مدرن نمیتونن صفحات ایستا داشته باشن؛ خب اگه اینجوری باشن که قطعا نمیشه صفت مدرن رو روشون گذاشت. در حقیقت اگه شما توی وبلاگتون هم محتوایی پست نکنید وبلاگتون ایستا است.
• وب سایت رسمی و حرفه ای است اما وبلاگ اینگونه نیست.
• در وب سایت تعاملی وجود نداره و تنها ارتباط یک طرفه است اما وبلاگ کاملا تعاملی است.
• وب سایت داد و ستدی است اما وبلاگ اطلاع رسان و آموزشی است.
• در وب سایت ارتباطات در مورد محصولات و یا خدمات انجام میشه اما در وبلاگ در خصوص مشکلات مشتریان و مسائل مربوط به صنعت.
• تقریبا هر کسی یه وب سایت داره و در واقع امروزه داشتن سایت تقریبا یک نیاز در تجارت محسوب میشه ولی بعضی از افراد وبلاگ دارن.
• همه ی سیبها میوه محسوب میشن اما همه ی میوه ها سیب نیستن! با این مثال راحتتر میتونین فرق سایت و وبلاگ رو درک کنید. در حقیقت همه ی وبلاگها وب سایت هستن ولی همه ی وب سایتها وبلاگ نیستن.
• وبلاگها فرم نظرخواهی دارن. اگه انتهای وب سایت یه فرم نظرخواهی دیدید بدونید که دارین یه وبلاگ میخونین. فرمهای نظرخواهی وبلاگها بهترین راه برای تعامل با نویسنده است.
• می تونید عضو وبلاگها بشید. وبلاگها خیلی شبیه روزنامه ها هستن که موضوعات گوناگونی رو پوشش میدن و چندین مقاله در هر روز یا هر ماه منتشر می کنن. بازدید کنندگان وبلاگ ها که می خوان از آخرین به روز رسانی پست های وبلاگ باخبر باشن، عضو خبرنامه ی اون میشن.
• مقالات وبلاگها با تگها و دسته بندی ها سازمان دهی میشن. وبلاگ ها با استفاده از دسته بندی ها و تگها بازدیدکنندگان رو راهنمایی می کنن. دسته بندی موضوعات، وبلاگ رو به گروه های مختلف طبقه بندی می کنه و تگها رو به زیر گروه ها دسته بندی می کنه. سپس کاربران می تونن موضوعات مورد علاقه ی خود رو با کمک این دسته بندی صفحات بخونن.
• وبلاگ بر خلاف وب سایت، میتونه با یک نویسنده مدیریت بشه. شما برای مدیریت یه وبلاگ به یک تیم بزرگ نیاز ندارید. این یکی از دلایلی است که وبلاگ ها بهترین منبع درآمد آنلاین برای افراد مشتاقی هستن که دوست دارند دانش خود رو با بقیه به اشتراک بگذارن. البته که می تونید تعداد وبلاگ نویسهاتونو افزایش بدید تا محتوای بیشتری تولید بشه.
• وب سایتها بر خلاف وبلاگها توسط برنامه نویسان طراحی میشه. نگهداری وبلاگها نسبتا راحت تره. اگه وبلاگتون رو روی پلتفرم منبع باز یا با خدمات رایگان وبلاگ بسازید دیگه نگران توسعه و نگهداری اون نباشید. توسعه دهندگان پلتفرم باید باگهای ایجاد شده رو از بین ببرند. اما وب سایتها نیاز به کد نویسی دارن که باید توسط متخصصش انجام بشه و هزینه داره.
• بر خلاف وبلاگ تقریبا هیچ مرزی برای طراحی وب سایت وجود نداره.
• وبسایتها و وبلاگها در سئو یا بهینه سازی هم فرقهایی با هم دارن. وبلاگها بهینه سازی گسترده ای دارن اما وب سایت ها سئوی محدودتری دارن. سئو روی وب سایت و وبلاگ به طور مساوی تاثیر میذاره. سیستم عامل های وبلاگ ها در طول چند سال و معمولا توسط یه تیم بزرگ از توسعه دهندگان بین المللی ساخته میشن. به همین خاطر، سیستم عامل وبلاگ به طور خودکار برای موتورهای جستجو بهینه میشه و میشه گفت بهینه سازی وبلاگها راحتتره. اما، اگه شما کار تون رو بلد باشید می تونید یه وب سایت کاملا بهینه سازی شده برای موتورهای جستجو داشته باشید.
• هزینه های ایجاد یه وبلاگ با وبسایت متفاوته. واسه ی ساخت وبلاگ عملا به هزینه ی خاصی نیاز ندارین و میتونین با قالبهای آماده ای مثه بلاگر و وردپرس اون رو بسازید اما وب سایت هزینه ی فضای وب، سرور و چیزهایی شبیه به این داره.
• در وب سایت بیشتر باید حواستون به مطالب و محتوای تولید شده باشه یعنی بهتره خیلی آزادانه و بدون سانسور محتوا تولید نشه اما در وبلاگها به علت شخصی بودنشون این محدودیتها کمتره یا اصلا وجود نداره.
• اختیار کنترل وب سایتها غالبا در اختیار مالکان اونه اما وبلاگ نویسها معمولا کنترل کمتری روی وبلاگشون دارن مگر اینکه خودشون صاحب دامین وبلاگشون باشن.
• در وبلاگها اغلب شما مجبورید که بنرهای تبلیغاتی مزاحم رو تحمل کنید اما در وبسایت این اتفاق نمیفته و اگه میزان بازدیدکنندگان سایتتون خیلی زیاد باشه میتونین تبلیغات بگیرین و درآمدتون رو بیشتر کنین.
• امنیت وبلاگها غالبا کمتر از وب سایت است و با پیش اومدن یه مشکل ممکنه اطلاعاتتون از دست بره اما در وب سایت شما همیشه میتونید یه بک آپ از اطلاعات سایتتون داشته باشین.
خب الان باید تفاوت بین وب سایت و وبلاگ رو راحتتر درک کرده باشین. البته این رو در نظر بگیرین که این تفاوتها یه مرز واضح و مشخص ندارن و حتی ممکنه همیشه هم صدق نکنن...