اخیرا تحقیقی انجام شده که نشون میده اولین هدف بازاریابها در سال 96، افزایش برگشت سرمایه ناشی از فروشه. بعد از اون، مهمترین هدف جذب کاربر دائم و سومین هدف مهم هم افزایش ترافیک سایت عنوان شده.
در ضمن این تحقیق نشون میده با اینکه راه اندازی وب سایت اثرگذارترین راه بازاریابیه، اجرای صحیحش جزء مشکلترین روشهاست. چون اگه مشکلی براش پیش بیاد، یه راه حل مشخص نداره. مثلا از کجا میدونید برای اینکه سایتتون بتونه شبانه روزی ترافیک جذب کنه و تبدیل به یه کانال جذب مشتری بشه، باید چه کارهایی انجام بدید؟ برای پیدا کردن جواب، باید عملکرد سایتتونو تحت نظر بگیرید، ایدههاتونو امتحان کنید و دائما در حال اعمال تغییرات باشید.
بررسی عملکرد سایت و توجه به دادهها
42% از متخصصان بازاریابی، بزرگترین مانع برای جذب کاربر دائمی رو عدم وجود داده های باکیفیت میدونن. تو جهانی که اطلاعات به این راحتی رد و بدل میشن واقعا همچین مشکلی جای تعجب داره. اول از همه ببینید ابزارهای خوبی برای ردیابی ترافیک، حفظ ترافیک، تبدیل به مشتری و از همه مهمتر (از نظر من) رفتار کاربرها استفاده کردید یا نه.
این اطلاعات بهتون کمک میکنند تا بدونید مخاطبتون از کجا میاد، روی سایتتون چطوری رفتار میکنه، آیا به محتوای سایت نگاه میکنه، آیا کاری که ما میخواهیم رو روی سایت انجام میده.
برای شروع به نظر من از روش "دید دور، دید نزدیک" که خودم ابداعش کردم استفاده کنید. ما اول از دور به سایت نگاه میکنیم و تصویر بزرگ و شمای کلی سایت رو میبینیم تا مشکل رو پیدا کنیم.
اینطوری خیلی سریع میشه رفتارهای خلاف قاعده رو شناسایی کرد و با دقت بیشتری مورد مطالعه قرار داد. وقتی چنین رفتاری کشف شد، میریم سراغ دید نزدیک و زوم میکنیم تا ببینیم چه تغییراتی روی سایت موجب این رفتار شدند. با مقایسه دوره های قبل از این رفتار و بعد از اون، میتونیم بفهمیم کدوم محتوا باعث این رفتار شده. انقدر باید زوم بمونید و دقت کنید تا بالاخره به جوابی که میخواهید برسید و اقدامات لازم رو صورت بدید.
افزودن عناصر جدید و امتحان کردن ایدهها
ما آدما عاشق چیزهای جدیدیم. وقتی یه چیز جدیدی میبینیم، دوپامین ترشح میشه و بخاطر همین حس خوبی داریم. بخاطر همین هم همیشه از افزودن عناصر جدید به سایت و امتحان کردنشون لذت میبریم. باید انقدر این عناصر رو به سایت اضافه کنیم تا ببینیم کدوم عناصر کاربرها رو بیشتر سرگرم میکنند و نرخ تبدیل به مشتری رو بالا میبرند.
مزیت دیگه ای که تست عناصر جدید میتونه داشته باشه اینه که وقتی مغزمون به یه چیز جدید دقت میکنه، "بخش تازگی" مغزمون فعال میشه. این بخش نزدیک محدوده یادگیری و کورتکسهای حافظه است و تحریکش میتونه توانایی ما رو در یادگیری بالا ببره. یعنی وقتی یه چیز تازه به سایتتون اضافه کنید، احتمال اینکه مخاطب اونو یادش بمونه زیاده.
با این مثال، بعد از اینکه صفحاتی رو که عملکرد خوبی نداشتند تشخیص دادید، یه نگاه دقیقتری به رفتار مخاطب سایتتون داشته باشید، برای اینکار از ابزارهایی مثل نقشه حرارتی یا گرفتن فیلم از صفحه نمایشگر استفاده کنید.
با این ابزار میتونید تعامل مخاطبتونو با محتوای وب سایت تحت نظر بگیرید و تغییرات مورد نیاز برای هدایت مخاطب به مسیر مورد نظر رو اعمال کنید.
گاهی اوقات، کارهایی که باید انجام بشن انقدر واضحند که دیگه نیازی به تست کردن نداره، اما گاهی هم باید تست بشن. اگه لازم بود که تست بشه، یه تست A/B انجام بدید تا صفحه ای رو که بهتر عمل میکنه تشخیص بدید و بعد یه صفحه خوب منتشر کنید.
تداوم در بهبود سایت
بهبود میتونه در نتیجه تغییرات کوچیک و بزرگی باشه که در سایت اعمال میکنید. تغییرات بزرگ احتمال وقوع خطرشون هم بیشتره و ممکنه مخاطب رو بترسونه و از سایتتون خارج کنه. تغییرات کوچیک هم به ندرت قابل توجهند و تقریبا به نظر مخاطب طبیعی میان.
شاید شما متوجه تغییرات بزرگی که روی فیسبوک افتاده نشده باشید، چون فیسبوک در طول زمان تغییرات کوچکی اعمال کرده تا به اینجا رسیده. تغییرات نامحسوسی که اینور و اونور به چشم میخورن همه سعی دارن داستانها، تبلیغات و سایر انواع محتوا رو بیشتر به چشم مخاطب برسونند.
این تغییرات به نحوی اعمال میشن که در نگاه اول شاید متوجهشون نشید. حتی با وجود اینکه تغییرات بزرگی در طراحی وجود داشته، اما طوری اعمال شدند که خیلی تو ذوق کاربر نزنند و کاربرهاشونو از دست ندن.
برای طراحی وب باید از همین روش استفاده کنید. باید در گذر زمان، عملکرد سایتتونو تحت نظر بگیرید، عناصر رو تست کنید و تغییراتی که میتونن کارایی سایتتونو بالا ببرن و مخاطب رو سرگرم کنند اعمال کنید تا مخاطب رو فراری ندید.