کنونیکال Canonical چیست؟

نوشته شده توسط سما کتیبه

آدرس کوتاه: https://sitedar.com/?p=20346

5/5 - (2 امتیاز)

همانطور که می دانید تولید محتوا مبحث مهمی در زمینه سئو و بهینه سازی وب سایت است، گوگل و موتورهای جستجوی آن به تولید محتوای با کیفیت بسیار اهمیت می دهند و از محتوای تکراری بیزار است پس از آنکه الگوریتم پاندا توسط گوگل مطرح شد مشکلاتی بوجود آمد که موتورهای جستجوی گوگل را با چالش دچار می کرد، این چالش این بود که گوگل یک محتوای شبیه به هم را با یک آدرس پبدا می کرد و دچار چالش محتوای تکراری می شد.

در نتیجه این فرآیند الگوریتم های گوگل برای رتبه بندی دچار چالش می شدند و نمی توانستند به درستی صفحات وب سایت را رتبه بندی کنند و مشکل بعدی این بود که موتورهای جستجو قادر به تشخیص محتوای اصلی نبودند.

در ادامه مقاله راه حل این مشکل را برای شما توضیح داده ایم و به طور کلی به تعریف Canonical می پردازیم و این که کنونیکال چیست؟ و در چه مواردی و چگونه از آن برای بهینه سازی وب سایت خود میتوانید استفاده کنید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا بتوانید به سوالات خود پاسخ درستی بدهید.

Canonical چیست؟

canonicalization و درک نحوه درست استفاده از آن دانش و مهارت مهمی برای همه سئوکاران می باشد بعلاوه تنظیم آدرس هاس canonical نیز از مواردی است که سئوکاران موظف هستند آن را به درستی انجام دهند و اجرای نادرست آن عملکرد منفی بر روی سئو وب سایت شما خواهد داشت، در پاسخ به این سوال که canonical چیست باید بگویم canonical تگی است که بوسیله آن می توانید مشکل محتوای تکراری یا کاملا شبیه به هم را که دارای آدرس های مختلف هستند را حل کنید.

بگذارید با این مثال برای شما توضیح دهم، در شرکت دارکوب بخشی را بعنوان “آموزشگاه طراحی سایت و سئو “داریم که زیر مجموعه این بخش “آموزش PHP” است، این دو مطلب از لحاظ محتوایی بسیار شبیه به یکدیگر هستند اما آدرس های مختلفی را دارند موتورهای جستجو گوگل در متوجه شدن این موضوع دچار مشکل می شوند، که بوسیله کانونیکال این مشکل به سادگی قابل حل است.

تگ کانونیکال چیست؟

تگ کانونیکال یک کد HTML است که به صورت “rel=”canonical نوشته می شود. از این تگ زمانی استفاده می کنیم که بخواهیم این پیام را به موتورهای جستجوی گوگل بدهیم که برتری و ارجعیت یک صفحه را نسبت به صفحه دیگر به او بدهیم مانند مثال بالا در مورد شرکت دارکوب که زدیم و این پیام را به موتورهای جستجوی گوگل دادیم که “آموزشگاه طراحی سایت و سئو” نسبت به “آموزش PHP “در الویت است.

درواقع گوگل نمی تواند متوجه شود قصد شما از این دسته بندی این است که دسترسی کاربری بهتری را برای مخاطبان خود فراهم کنید و شما با قرار دادن Canonical tag این پیام را به او می رسانید و دچار اشتباه نمی شود.

موارد استفاده از تگ کانونیکال

یکی از مسائل مهمی که باید راجب آن بدانیم این است که به چه علت یک وب سایت دچار محتواهای تکراری می شود و بازاریابی محتوا در آن دخیل است تا بدانید از تگ کانونیکال در چه مواردی لازم است استفاده کنید، هرچند که استفاده از تگ کانونیکال مسعله اجباری نیست اما بهتر است بدانید تمامی مواردی که در قسمت پایین ذکر کرده ایم باید از تگ کانونیکال استفاده کنید تا موتورهای جستجو متوجه کپی نبودن مطالب و وب سایت شما بشود و صفحه مورد نظرتان را ایندکس کنند. در ادامه چندین مورد از دلایل بوجود آمدن محتواهای تکراری را در اختیار شما قرار داده ایم.

  • شناسه URL قسمت های مختلف

این شناسه ها معمولا به صورت اتوماتیک در سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس تولید می شوند، در واقع تگ کنونیکال در وردپرس مربوط به همین بخش می شود.

  • آدرس URL های مختلف

یکی از واضح ترین دلالیل استفاده از تگ کنونیکال است که در قسمت های قبل نیز توضیح دادیم، این بخش در سایت های تجارت الکترونیک بسیار اتفاق میوفتد که از فیلترهای مختلف و روتینی مانند آموزش، آموزشگاه سئو، قیمت و امتیاز و … استفاده می کنند.

  • استفاده از عناوین آدرس همزمان

یکی از اتفاقاتی که ممکن است پیش بیاید این است که در آدرس وب سایت خود از عناوین WWW، HTTPS، HTTP به صورت همزمان استفاده کنید، چراکه موتورهای جستجوی گوگل این صفحات را به صورت مجزا شناسایی و ایندکس می کنند در صورتی که همه آنها مربوط به یک وب سایت و آدرس است.

  • کنیبالیزیشن

پیش از این توضیح دهیم که کنیبالیزیشن چیست؟ کنیبالیزیشن در واقع نام دیگر هم نوع خواری است، که وب سایت شما برای یک یا دو کلمه کلیدی خاص در فهرست جستجوهای گوگل به نمایش گذاشته می شود. در این مورد برای برطرف کردن این مشکل از تگ کنونیکال استفاده می کنیم.

نکته ای که لازم است در این قسمت به شما بگوییم این است که کنیبال در سئو نیز می تواند آثار سوء و منفی بگذارد چراکه باعث می شود هر دو صفجه با میزان کمتری سئو آن انجام شود و اعتبار سئو سایت شما پایین بیاید.

  • آدرس URL های Country

زمانی که از چندین URL برای یک محتوای خاص استفاده می کنید موتورهای جستجوی گوگل به اشتباه برچسب محتوای تکراری را میزنند در صورتیکه درواقع این محتوا نیست که در حال تکرار و کپی شدن است بلکه آدرس های مختلف و متعددی وجود دارد که محتواهای مشابهی را برای به نمایش گذاشتن قرار داده است و حضور این موارد اگر رفع نشود به سئو داخلی سایت آسیب زننده است.

  • کوچک و بزرگ بودن حروف

این مورد در مواقعی اتفاق میوفتد که هاست وب سایت شما به این مسعله حساس باشد درواقع حظور حروف کوچک و بزرگ در آدرس وب سایت یکی از علل سردرگمی موتورهای جستجو گوگل می شود.

اهمیت تگ کانونیکال در سئو

سئو مبحث بسیار پر اهمیتی در بهینه سازی سایت است و هر سئوکاری برای ایجاد هرگونه تغییر در وب سایت و صفحات آن این موضوع را در الویت خود قرار می دهد، تگ کانونیکال در سئو نیز بسیار ارزشمند است چراکه قادر خواهد بود مشکل محتواهای تکراری را به سادگی حل کند، اما در ادامه به این می پردازیم که اگر از تگ کانونیکال استفاده نکنیم چه عواقبی را برای وب سایت ما و از همه مهم تر سئو و بهینه سازی آن خواهد داشت.

1. اولین موردی که لازم است به آن اشاره کنیم این است که ربات و خزنده های گوگل وظیفه دارند در روز تعداد محدودی از صفحات وب سایت مارا بررسی کنند، در واقع به زبان ساده تر بهتر است بدانید که طبق الگوریتم های گوگل، ربات ها و خزنده های گوگل برای هر صفحه وب سایت بودجه مشخصی را درنظر گرفته اند و براساس آن به وب سایت شما مراجعه می کنند.

مشکلی که این سهمیه بندی دارد این است که ربات های گوگل ممکن است در بررسی های خود از صفحه وب سایت شما داعم به محتواهای تکراری برخورد کنند و این موضوع باعث شود که  اول به سئو خارجی وب سایت شما ضرر برساند و دوم آن ها این تصور و برداشت را از وب سایت شما بکنند که دارای محتواهای تکراری است و از ادامه جستجو از صفحات وب سایت شما دست بردارند و به سراغ محتواهای اصلی وب سایت شما نروند، به همین سادگی صفحات مهم شما ممکن است که ایندکس نشود.

2. دومین مورد قابل اهمیت این است که همانطور که در مقدمه این مقاله گفتیم گوگل از محتواهای تکراری بیزار است، تصور کنید در هنگام خزش در وب سایت شما داعم به این محتواهای تکراری برخورد کند این موضوع باعث می شود که از مطالب وب سایت شما خوشش نیاند و همین امر باعث کاهش رتبه وب سایت شما خواهد شد که البته بسیار زیان بار است.

3. سومین مورد اهمیت تگ کانونیکال این است که اگر هیچ کدام از دومورد قبل اتفاق نیوفتاد و گوگل نیز هم صفحات را ایندکس کند و حتی در بازاریابی گوگل بتوانید نتایج خوبی را بگیرید و بعلاوه رتبه وب سایت شما را کاهش ندهد، ممکن است متوجه اهمیت و برتری یک صفحه نسبت به صفحه دیگری نشود و بدین صورت یک صفحه کم اهمیت بعنوان صفحه اصلی وب سایت شما ایندکس و در نتایج گوگل به نمایش گذاشته می شود.

4. چهارمین و آخرین موردی که از اهمیت تگ کنونیکال لازم است بدانید این است که اگر صفحات دسکتاپ و موبایل شما از هم جدا هستند و به صورت جداگانه طراحی شده اند، میتوانید با استفاده از تگ کنونیکال، نسخه موبایلی را فقط برای موبایل و نسخه دسکتاپ را فقط برای دسکتاپ نشان دهید و مورد مهمی که در این باره لازم است بدانید این است که این مورد تنها در گوگل قابل پشتیبانی است.

اشتباهات رایج طراحان سایت در استفاده از تگ کنونیکال

استفاده از Canonical tag در صفحات مختلف وب سایت شما همانطور که گفتیم بسیار کمک کننده است و به بازاریابی موتور جستجو و خود موتورهای جستجو در به درستی پیدا کردن صفحه اصلی از صفحه های دیگر و ایندکس کردن آن ها راهنمایی می کند، بعلاوه که این تگ جزو مواردی است که توسط موتورهای جستجوی زیادی به جز گوگل نیز استفاده می شود و درواقع این تگ تنها برای موتورهای جستجوی گوگل قابل استفاده نمی باشد.

همانطور که این تگ بسیار کار را برای موتورهای جستجو راحت می کند از طرفی اگر به درستی انجام نشود میتواند آسیب هایی را به وب سایت شما وارد کند در ادامه قصد داریم اشتباهات رایجی که در استفاده از این تگ ممکن است طراحان سایت مرتکب آن شوند را برای شما بیاوریم.

1. نوشتن آدرس های مطلق به صورت نسبی

تگ کنونیکال مانند اکثر تگ های HTML هر دو حالت آدرس های مطلق و نسبی را قبول می کند، آدرس های نسبی همانطور که می دانید از یک آدرس نسبت به صفحه فعلی استفاده می کنند. حتی اگر وب سایت شما در صفحه اول گوگل باشد هم درواقع آدرس های نسبی مسیر را نسبت به یک آدرس دیگر مشخص می کنند بعنوان مثال آدرس “عکس “در مسیر یک پوشه بعنوان آدرس نسبی طلقی می شود.

آدرس های مطلق آدرس هایی هستند که با http شروع می شوند، در صورتی که برای یک وب سایت و آدرس مطلق از این عنوان استفاده نکرده باشید باعث می شوید که موتورهای جستجو آن را بعنوان یک آدرس نسبی دریافت کنند و خطا بزنند، این اعلام خطا توسط موتورهای جستجو باعث می شود که یک صفحه مهم از وب سایت شما ایندکس نشود.

2. استفاده از تگ کنونیکال در یک گروه

از تگ کانونیکال نمیتوانیم برای یک بخش و گروه کلی استفاده کنیم چرا که این موضوع باعث می شود، صفحات دیگر آن بخش ایندکس نشوند، بگذارید این بخش را با یک مثال توضیح دهیم تا ملموس تر باشد.

“شرکت طراحی سایت دارکوب” یک وب سایت است که مقالات مختلف و دسته بندی شده ای را از “دیجیتال مارکتینگ و آموزش سئو” در اختیار کاربران قرار داده است. تصور کنید محتوایی را در مورد”آموزش سئو “تولید کرده ایم و در بخش مقالات قرار داده ایم، چون بخش مقالات معمولا عنوان ویژه به نام “آموزش سئو” را دارد، یک تگ کنونیکال از صفحه این گروه به مقاله ویژه خود می دهید.

اگر موتورهای جستجو گوگل تگ کنونیکال را قبول کنند، تمام مقالات مربوط به آموزش سئو در نتایج موتورهای جستجو گوگل به نمایش نخواهند درآمد، علت این موضوع این است که سیگنال های تگ کنونیکال این پیام را به موتورهای جستجو گوگل می رسانند که سایر صفحات موجود تکراری است و صفحه اصلی شما همان مقاله مربوط به آموزش سئو است.

اگر بخواهیم که کاربران و مخاطبین هر دو عنوان وب سایت را بتوانند ببینند لازم است که هر صفحه تنها به خودش تگ کنونیکال را ارجاع دهد، در غیر این صورت بخش زیادی از مقالات از دسترس کاربران و مخاطبین حذف خواهد شد.

3. استفاده از تگ کنونیکال در Body

برای استفاده از تگ کنونیکال باید این بخش را در Head صفحات HTML قرار دهید، برای اینکه در نوشتن این برنامه دچار خطا نشوید بهتر است که خصوصیت تگ کنونیکال را در نزدیک ترین خط نسبت به آن قرار دهید. هنگامی که از این تگ در بخش Body وب سایت استفاده کنید باعث می شود که این دستور نادیده گرفته شود و آن را نخواند، کافی است در مکان قرار گیری تگ کنونیکال همواره دقت کنید و چک کنید که به اشتباه این کار را انجام ندهید.

4. استفاده از تگ کنونیکال بیشتر از یک بار

گاهی اوقات پیش میاید که مدیران وب سایت از قالب های آماده برای وب سایت های خود استفاده می کنند، باید حتما چک کنید که لینک های تگ کنونیکال این قالب ها را کپی نکنید که باعث می شود این صفحات توسط موتورهای جستجو گوگل ایندکس نشوند، بعلاوه گاهی اشتباهات تایپی نیز در استفاده از این تگ بوجود میاید که خود این مسعله نیز باعث عدم ایندکس شدن در گوگل می شود.

نحوه استفاده از تگ کنونیکال

نحوه استفاده از تگ کنونیکال کار سختی نیست و بسیار هم ساده است و استفاده درست از آن باعث می شود مسیری را برای رتبه اول گوگل برای شما فراهم کند، زیرا که این متا تگ تنها از یک خط کد ساخته شده است، برای به کار بردن این تگ تنها نیاز است که بتوانید به کدهای هر صفحه در وب سایت خود دسترسی داشته باشید و کد کنونیکال را در بخش Head وب سایت خود قرار دهید همانطور که در قسمت های قبل گفتیم قرار دادن این تگ در قسمت Body باعث عدم خواندن این کد می شود و گوگل و موتورهای جستجوی آن توجهی به دستور وارد شده شما نخواهند کرد.

البته که نحوه استفاده از این کد را در وردپرس در قسمت بعد به طور کامل برای شما توضیح داده ایم.

تگ کنونیکال در وردپرس

امروزه وب سایت های بسیاری وجود دارند که از سیستم مدیریت محتوا وردپرس برای راه اندازی وب سایت خود استفاده می کنند، مزیتی که وردپرس دارد این است که در این سیستم احتیاج به نوشتن دستی کد ندارید و با استفاده از افزونه های موجود وردپرس می توانید از قابلیت تگ کنونیکال استفاده کنید.

برای قرار دادن تگ کنونیکال دو مورد افزونه داریم که بوسیله آنها میتوانیم محتوای موجود را مدیریت کنیم، افزونه Yoast و Rank math.

کنونیکال در رنک مث به این صورت است که می توانید آدرس کنونیکال را در برگه پیشرفته متا باکس ویرایش کنید، مانند افزونه قبل رنک مث هم بصورت خودکار URL های متعارف را برای شما ایجاد می کند.

کنونیکال در یواست سئو به این گونه است که برای پست ها، صفحات و انواع پست های سفارشی می توانید از آن استفاده کنید، میتوانید آدرس کنونیکال را در برگه پیشرفته متا باکس ویرایش کنید.

سخن آخر

استفاده درست و به جا از تگ ها برای استراتژی سئو و بهینه سازی سایت بسیار اهمیت دارد، چرا که تگ کنونیکال از بروز صفحات تکراری جلوگیری می کند، اگر هم از تگ مد نظر به درستی استفاده نکنید ممکن است نتیجه مطلوبی که می خواهید را به دست نیاورید و به دلیل وجود محتواهای تکراری رتبه وب سایت خود را از دست بدهید که خود این موضوع آسیب جدی را به سئو سایت شما وارد خواهد کرد.

سعی کردیم در این مقاله توضیح جامعی را از تگ کنونیکال در اختیار شما بگذاریم تا آگاهانه از این تگ استفاده کنید و بدانید در چه مواردی می توانید برای بهبود سئو سایت خود از آن استفاده کنید اما گذشته از همه این موارد این را بدانید که یک کارشناس زبده سئو می تواند در بهینه سازی وب سایت شما بسیار کمک کننده باشد، میتوانید برای راهنمایی های بیشتر از مشاوره رایگان شرکت دارکوب استفاده کنید.

اطلاعات تماس
شعبه 1 و آموزشگاه: تهران، سعادت آباد، چهار راه سرو، کوچه آریا، پلاک 4، طبقه 4، واحد 7
شعبه 2: تهران، سعادت آباد، ضلع جنوب غربی چهار راه سرو، پلاک 62، طبقه 5، واحد 12
تلفن ها: 02122083926 - 02122085386 - 02122082258 (9 الی 17 - پنج شنبه تا 13)
ایمیل: info@sitedar.com
اینستاگرام: darkoobwebdesign
افتخارات و مجوزها
  • جزو شرکت های خلاق معاونت علمی
  • عضو سازمان نظام صنفی رایانه ای
  • رتبه ۴ شورای عالی انفورماتیک
  • دارای مجوز آموزشگاه از فنی و حرفه ای
  • دارای مجوز نشر دیجیتال
  • دارای پروانه کانون آگهی و تبلیغاتی
  • پروانه کسب و کارهای مجازی
  • عضو انجمن کسب و کارهای اینترنتی
  • دارای نماد اعتماد الکترونیکی
پشتیبانی 24 ساعته 7 روز