در صورتی که قصد راه اندازی وب سایت را دارید ممکن است برای شما نیز این چالش پیش آمده باشد که از سیستم های مدیریت محتوای موجود استفاده نمایید و یا سایت را از پایه پیاده سازی نمایید. سیستم های مدیریت محتوا در حقیقت نرم افزارهایی تحت وب هستند که به شما امکان راه اندازی و مدیریت وب سایت ها را تحت وب می دهند. در بخش پایین مطلب را برای شما به طور کامل روشن می نماییم. دو نوع سیستم مدیریت محتوا وجود دارد:
- سیستم های مدیریت محتوا رایگان نظیر جوملا، وردپرس، دروپال و ... که با استفاده از این نرم افزارها می توانید سایت خود را به راحتی راه اندازی نموده و به صورت آنلاین مدیریت نمایید.
- سیستم مدیریت محتوای نوشته شده توسط شرکت های طراحی وب که برخی از شرکت ها به طور اختصاصی از سیستم مدیریت محتوای نوشته شده توسط خود استفاده می نمایند
کدنویسی سایت چیست؟
ایجاد سایت از پایه یک چالش منحصر به فرد است. حتی در دنیای رسانه های اجتماعی، وب سایت ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. هر کسی که یک کسب و کار کوچک راه اندازی می کند بهتره برای معرفی برند خودش یک وب سایت داشته باشد. برای طراحی یک سایت می توانید از سیستم های مدیریت محتوا و یا از پایه با کدنویسی شروع کنید. مبتدیان و کارآفرینان می توانند از برنامه های طراحی وب استفاده کنند تا سریع و نسبتا آسان سایت خود را طراحی کنند ولی در مقابل کدنویسی سایت به طراحان اجازه می دهد تا وب سایت هایی را با عملکردهای مختلفی مانند طرح بندی، انیمیشن و ... بسازند. بنابراین چه به دنبال سایت طراحی وب سایت برای نمایش نمونه کارها، طراحی سایت تجاری، طراحی سایت شرکتی، طراحی فروشگاه اینترنتی، طراحی پورتال و ... به عنوان توسعه دهنده وب سایت هستید باید زبان های اصلی توسعه وب مانند HTML, CSS, Bootstrap و JavaScript را بشناسید. این ها همگی کلید تبدیل شدن به یک توسعه دهنده وب سایت هستند. برای آموزش این برنامه ها می توانید از دوره های آموزش طراحی وب سایت استفاده کنید.
اگر در این کار تازه کار هستید ممکنه متوجه شده باشید که برخی از توسعه دهندگان وب ترجیح می دهند سایت های خود را به صورت HTML کدنویسی کنند، در حالی که برخی دیگر از CMS استفاده می کنند. در ادامه بیشتر درباره تفاوت طراحی سایت با CMS و کدنویسی سایت صحبت می کنیم.
HTML چیست؟
HTML مخفف HyperText Markup Language برای طراحی ساختار یک صفحه و محتوای آن استفاده می شود، یک زبان نشانه گذاری است که متشکل از یک سری عناصر است که شما از آنها برای محصور کردن یا بسته بندی قسمت های مختلف محتوا استفاده می کنید تا آن را به گونه ای خاص نشان دهید یا به روشی خاص عمل کند. HTML در درجه اول روی ارائه محتوا تمرکز می کند. یکی از تمایزات کلیدی بین html و زبان برنامه نویسی عدم وجود متغیرها و منطق شرطی در html است. در حالی که زبان های برنامه نویسی وب سایت به شما این امکان را می دهند تا بتوانید ساختارهای پیچیده را پیاده سازی کنید. در کل html به مرورگرهای وب می گوید که چگونه متن، تصاویر، لینک ها را در یک صفحه سایت نمایش دهند. html برای افزایش تعامل و عملکرد به زبان های دیگری مانند CSS و JavaScript متکی است.
تگهای html میتوانند یک کلمه یا تصویر را به جای دیگری پیوند دهند، میتوانند کلمات را ایتالیک کنند، میتوانند فونت را بزرگتر یا کوچکتر کنند و غیره. طراحی سایت با HTML به شما این امکان را می دهد تا وب سایت ها، صفحات و برنامه ها را ایجاد کنید. در اصل زبان نشانه گذاری استاندارد برای ایجاد صفحات وب است و وظیفه اصلی آن ساختار و قالب بندی محتواست. استفاده و درک آن بسیار آسان است.
از مزایای HTML عبارتند از:
- بهینه سازی سرعت وب سایت
- HTML توسط همه مرورگرها پشتیبانی می شود
- سادگی و سهولت استفاده
- کارایی و عملکرد بالا
- دسترسی آسان
- سازگاری
- بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO)
و از معایب HTML:
- عناصر طراحی محدود
- نامناسب برای برنامه های کاربردی یا وب سایت های پیچیده
- زبان ایستا
- امنیت پایین
سیستم مدیریت محتوا CMS چیست؟
سیستم مدیریت محتوا چیست؟ سیستم مدیریت محتوا به کاربران این امکان را می دهد تا بدون داشتن مهارت کدنویسی و گرافیکی بتوانند یک سایت ایجاد کنند و تصاویر و محتوا در سایت قرار دهند. CMS شما را قادر می سازد تا صفحات وب با طرح های خیره کننده ای طراحی کنید. در کل نرم افزاری است که به وسیله آن مدیران وب سایت ها، محتوای سایت خود را مدیریت می کنند.
یک سیستم مدیریت محتوا مزایای کلیدی زیر را ارائه می دهد:
- به هیچ مهارت کدنویسی نیاز ندارد
- چند کاربره است
- درج و ایجاد محتوا و مدیریت آن
- زمانبندی برای انتشار محتوا
- امنیت وب سایت
- امکان گزارش گیری از بازدید صفحات
- SEO-Friendly
کاربرد CMS در توسعه وب سایت چیست؟
CMS مزایای متعددی نسبت به صفحات وب ساده HTML دارد، از جمله
- کاربر پسند بودن
- استقرار سریع
- سادگی نگهداری، از جمله به روز رسانی
- مقرون به صرفه بودن
- عملکرد قابل توسعه از طریق تعداد زیادی افزونه
اگرچه چندین CMS برای توسعه وب سایت در دسترس است، برخی با هزینه و برخی دیگر به صورت رایگان هستند که به شما این امکان را می دهند تا طراحی سایت ارزان و با کیفیت را انجام دهید. حال سوال اینجاست که کدام سیستم مدیریت محتوا برای شما مناسبه؟ ما در اینجا چند مورد را برای شما فهرست کرده ایم: Wordpress, Drupal, Joomla
طراحی سایت با PHP
اصطلاح PHP مخفف عبارت Hypertext Preprocessor است. زبان برنامه نویسی PHP یک زبان سمت سرور (back end) است که به طور خاص برای توسعه وب طراحی شده است. زبان برنامه نویسی سمت سرور به محل اجرای کد اشاره دارد که روی سرور انجام می شود. طراحی سایت با PHP در ابتدا، برای ایجاد صفحات وب پویا طراحی شد، اما به یک ابزار همه کاره تبدیل شده است که به طور گسترده در حوزه توسعه وب سایت شناخته شده است. متن باز (open source) است به گونه ای که دانلود و استفاده از آن رایگان و برای عموم قابل دسترسی است به این معنی که هر کسی بتواند کد را به دلخواه تغییر دهد مانند لینوکس که هر کسی می تواند در کدهای آن تغییر ایجاد کند.
چرا باید از PHP استفاده کنیم؟
PHP در واقع هر کاری که مرتبط با برنامه نویسی سمت سرور یا به عنوان پشتیبانی وب سایت شناخته می شود را انجام می دهد. به عنوان مثال می تواند داده را از فرم ها دریافت کند، محتوای صفحه پویا تولید کند، می تواند با پایگاه های داده کار کند، جلسات ایجاد کند، کوکی ها را ارسال و دریافت کند و غیره. امن و قابل اعتماد به عنوان یک زبان برنامه نویسی سمت سرور است. PHP می تواند بر روی تمام سیستم عامل های اصلی مانند ویندوز، لینوکس، مک و غیره ایجاد شود. چند سایت معروفی که با PHP کدنویسی شده اند مثل wordpress, wikipedia, facebook, magento, canva, yahoo, digikala و ... فناوری هایی که توسعه آنها توسط PHP پشتیبانی می شود در زیر آمده است:
سیستم مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوا (CMS) به چندین مشارکت کننده اجازه می دهد تا محتوا را ایجاد، ویرایش، منتشر و مدیریت کنند.
برنامه های کاربردی تحت وب و توسعه وب سایت ها
برنامه تحت وب یعنی کاربران می توانند با استفاده از یک مرورگر با هر کامپیوتری وارد برنامه شوند. برخی از مزایای برنامه های تحت وب شامل دسترسی آسان، قابل دسترسی برای هر دستگاهی و نصب ساده تر و ... می باشد مانند نرم افزارهای اتوماسیون اداری تحت وب. یکی از کاربردهای زبان برنامه نویسی اتوماسیون کردن این وظایف است که کاربرد اتوماسیون آن با زبان برنامه نویسی سمت سرور است.
وب سایت ها و اپلیکیشن های تجاری
اپلیکیشنهای کسب و کار از ابزارهای بسیار موثر هستند که به کاربران این امکان را میدهند تا به منظور بهبود کسب و کار خود از آنها استفاده کنند.
- اپلیکیشن های حسابداری مانند TSheets, Expensify و ...
- اپلیکیشن های منابع انسانی مانند BambooHR, Deputy و ...
- اپلیکیشن های تجزیه و تحلیل و مدیریت داده ها مانند Zoho CRM, Salesforce Sales Cloud Professional و ...
- اپلیکیشن برای تجزیه و تحلیل دقیق ترافیک وبسایت و درک بهتر رفتار کاربران مانند Google Analytics
- اپلیکیشن برای طراحیهای حرفهای برای وبسایت، پستهای شبکههای اجتماعی مانند canva
- اپلیکیشن مدیریت پروژه که برای کمک به برنامهریزی، سازماندهی و پیگیری پروژههاتون هست مانند Asana
پردازش تصویر
پردازش تصویر برای ایجاد و دستکاری فایل های تصویری در فرمت های تصویری مختلف مانند PNG, JPEG و ... استفاده می شود. PHPمی تواند تصویر خروجی را مستقیما به مرورگر تحویل دهد.
مزایای استفاده از زبان برنامه نویسی PHP عبارتند از :
- منبع باز
- یادگیری آسان
- یکپارچه سازی وب
- پشتیبانی از پایگاه داده
- سازگاری بین پلتفرم ها
- برنامه نویسی سمت سرور
- رایگان برای استفاده
معایب استفاده از زبان برنامه نویسی PHP:
- ابزارهای اشکال زایی محدود
- محدودیت های امنیتی
- عملکرد پایین
- برای برنامه های کاربردی در مقیاس بزرگ مناسب نیست
PHP دارای سیستم های مدیریت محتوای محبوب بسیاری است که به صورت رایگان عرضه می گردند و طراحان و برنامه نویسان می توانند از آنها برای طراحی سایت های اینترنتی خود استفاده نمایند. در این بخش به معرفی این سیستم های مدیریت محتوای رایگان و محبوب خواهم پرداخت.
ساخت سایت با وردپرس
وردپرس چیست؟ این یک ابزار محبوب برای کسانی است که هیچ تجربه کدنویسی ندارند و میخواهند وب سایت خود را طراحی کنند. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که برای ایجاد و مدیریت سایت ها استفاده می شود. در طراحی سایت با وردپرس که یکی از معروف ترین پلتفرم هاست شما به راحتی می توانید وبسایت خود را ایجاد کنید، محتوا را مدیریت کنید و پشتیبانی وب سایت را انجام دهید. وردپرس از زبان برنامه نویسی PHP و پایگاه داده MySQL استفاده می کند و از طریق مرورگر قابل دسترسی است. این پلتفرم امکاناتی از قبیل مدیریت محتوا، ایجاد صفحات و نوشته ها، مدیریت تصاویر و ویدئو ها را فراهم میکند. وردپرس عمدتا بر روی backend سایت شما تمرکز دارد، تا ظاهر سایت خود را بسازید. انواع وب سایت هایی که با وردپرس می توان طراحی کرد شامل: وبلاگ، وب سایت های تجاری، طراحی سایت اختصاصی، ساخت سایت شرکتی، وب سایت های خبری، سایت برای معرفی نمونه کارها(پورتفولیو)، رستوران و کافه و غیره. سایت های معروفی که با وردپرس طراحی شده اند شامل TOYOTA, BBC, NASA, Mercedes-Benz, Irancell, DigiKala و ...
چرا از وردپرس استفاده کنیم؟
وردپرس پلتفرم محبوب بسیاری از طراحان سایت است. در ادامه برخی از دلایل محبوبیت وردپرس را بیان می کنیم:
منبع باز یا open source
وردپرس یک پلتفرم منبع باز یا open source است به این معنی که هر کسی می تواند کد منبع را تغییر دهد و نرم افزار را دوباره اجرا کند. شما با این کار می توانید ایده های خود را پیاده سازی کنید.
کاربری آسان
وردپرس به مدرک مهندسی کامپیوتر نیازی ندارد و برای افراد مبتدی هم مناسبه، در واقع برای افراد غیرفنی ساخته شده است.
SEO-friendly
بعد از طراحی یک سایت شما باید بتوانید برند خودتون و هم معرفی کنید. در پلتفرم وردپرس شما با افزونه های SEO مانند Yoast SEO می توانید رتبه خود را با پیشنهادات پیوند داخلی و توضیحات متا افزایش دهید.
پشتیبانی از انواع رسانه ها
با استفاده از پلتفرم وردپرس شما می توانید از هر ترکیبی از متن، تصویر و ویدئو در وب سایت خود استفاده کنید. این پلتفرم به شما آزادی خلاقیت می دهد.
امنیت بالا
امنیت سایت از دغدغه های اصلی هر کسب و کاری است. تا زمانی که افزونه ها را به روزرسانی کنید و پسوردها را ایمن نگه دارید، وردپرس یکی از امن ترین پلتفرم هاست.
کاربری رایگان
وردپرس کاملا رایگان است و استفاده از این پلتفرم هیچ هزینه ای براتون ندارد.
به روزرسانی مداوم
از آنجایی که وردپرس بسیار محبوب است به طور مداوم در حال به روز رسانی و بهبود است. این به این معنی است که شما همیشه از آخرین فناوری استفاده می کنید چون نقض های امنیتی دائما شناسایی و اصلاح می شوند.
ایجاد سایت با جوملا
جوملا چیست؟ جوملا هم مانند وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و منبع باز است که برای ساخت سایت و همچنین مدیریت محتوای سایت استفاده می شود. با استفاده از جوملا شما می توانید وب سایت هایی با امکانات گسترده ای ایجاد کرده و مدیریت کنید. جوملا نیز از زبان برنامه نویسی PHP و پایگاه داده MySQL استفاده می کند. این پلتفرم به شما این امکان را می دهد تا بتوانید سایت را طراحی کنید و بعد از آن محتوای سایت، صفحات و نوشته ها، کاربران و دسترسی ها و بسیاری از ویژگی های دیگر را مدیریت کنید. امنیت جوملا بدون ایمن سازی بسیار ضعیف بوده و برای آنکه وب سایت جوملای امنی داشته باشید می بایست همیشه جوملا را به روزرسانی کنید. برخی از سایت هایی که با جوملا طراحی شده اند مانند Joomla, LINUX, UNRIC و ...
مزایای طراحی سایت با جوملا عبارتند:
پشتیبانی چند زبانه
جوملا پشتیبانی چند زبانه را ارائه می دهد و به شما این امکان را می دهد تا سایت را به زبان فارسی بسازید و همان سایت را به زبان های دیگر ایجاد کنید.
عملکرد سئو
جوملا این امکان را به شما می دهد تا وب سایت خود را برای موتورهای جستجو بهینه کنید.
ذخیره سازی داخلی
جوملا به عنوان یک مدی، این امکان را برای شما فراهم می کند که بخش هایی از سایت خود را کش کنید. میتوانید کل صفحات وب یا فقط بخشهایی از آن صفحات را در حافظه پنهان قرار دهید. جوملا از کش داخلی برای افزایش سرعت بارگذاری سایت پشتیبانی می کند. ذخیره سازی داخلی از بارگیری بیش از حد سرور در زمانی که سایت شما درخواست های زیادی دریافت می کند جلوگیری می کند. کش کردن یک ویژگی ضروری است مطمئن شوید که برای بهبود عملکرد کش را فعال کرده اید.
استفاده آسان از ابزار ایجاد منو
جوملا یک ابزار ساده برای ایجاد منو ارائه می دهد که برای افراد بدون هیچ تجربه ای مفید است. این ابزار به شما امکان می دهد یک منوی سلسله مراتبی ایجاد کنید که به مکان های مختلف اشاره می کند. شما می توانید سبک منو را بر اساس هر یک از قالب هایی که نصب کرده اید انتخاب کنید.
امکان استفاده از چندین قالب جوملا
جوملا به شما اجازه می دهد از بیش از یک قالب در یک وب سایت استفاده کنید. از طرف دیگر، وردپرس فقط به شما اجازه می دهد از یک موضوع در یک وب سایت استفاده کنید. به همین دلیل، می توانید صفحاتی با طرح های مختلف از قالب های جوملا مختلف در سایت جوملا خود داشته باشید. با سایر قالب ها نیز می توانید از ماژول های مختلف در هر صفحه استفاده کنید.
راه اندازی سایت با دروپال
دروپال یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و منبع باز برای ایجاد و مدیریت سایت ها استفاده می شود. از طراحی سایت با دروپال می توانید برای طراحی سایت های بزرگ و پیچیده با نیازهای خاص نیز استفاده کنید. دروپال از زبان برنامه نویسی PHP و پایگاه داده MySQL و PostgreSQL استفاده می کنند. دروپال به شما این امکان را می دهد تا با استفاده از ابزارها و قابلیت های آن سایت های خاص خود را طراحی کنید و مدیریت آن را انجام دهید. دروپال به دلیل توانایی خود در گنجاندن انواع محتوای نامحدود، از جمله رسانه و متن، در اشکال بسیار قابل تنظیم، شناخته شده است. این پلتفرم ابزارهای بصری ایجاد محتوا و ابزارهای قدرتمند ویرایش در محل را در اختیار کاربران قرار می دهد که استفاده از آن را حتی برای کسانی که تجربه کدنویسی ندارند آسان می کند. در مقایسه با سایر گزینه های CMS، دروپال اغلب برای ایجاد وب سایت های سفارشی تر ترجیح داده می شود. تطبیق پذیری آن به کاربران اجازه می دهد تا وب سایت های خود را بر اساس نیاز خود بسازند و نگهداری کنند. دروپال بسیار انعطاف پذیر است و برای وب سایت هایی با محتوای ساختاریافته مناسب است. با این حال، ممکن است برای پروژه های کوچکتر یا وب سایت های تک صفحه ای مقرون به صرفه نباشد. سایت هایی که با دروپال طراحی شده اند شامل Sega, Lamborghini, UNESCO و ... مزایای طراحی سایت با دروپال عبارتند از :
open source
دروپال به عنوان یک پلتفرم منبع باز و رایگان می باشد.
ریسپانسیو
دروپال ایجاد وب سایت های واکنش گرا که با اندازه های صفحه نمایش و دستگاه های مختلف سازگار هستند را آسان می کند.
SEO- Friendly
دروپال با در نظر گرفتن SEO ساخته شده است و طیف وسیعی از ماژول ها و ویژگی ها را ارائه می دهد که به بهبود رتبه بندی وب سایت شما در موتورهای جستجو کمک می کند. متا تگ های قابل تنظیم و تولید نقشه سایت داخلی تنها چند قابلیت های دروپال برای سئو هستند.
قابلیت های چند زبانه
دروپال پشتیبانی چند زبانه را فراهم می کند و به شما این امکان را می دهد محتوا را به چندین زبان ایجاد و مدیریت کنید. این باعث می شود که آن را به یک انتخاب عالی برای سازمان ها و مشاغلی که به دنبال هدف قرار دادن مخاطبان جهانی هستند تبدیل کنید.
امنیت پیشرفته
دروپال به دلیل تمرکز شدیدش روی امنیت شهرت دارد. تیم امنیتی دروپال به طور مداوم برای شناسایی و رفع آسیب های احتمالی کار می کنند.
سخن آخر
این مقاله بررسی CMS در مقابل کدنویسی وبسایت، بررسی تفاوتهای آنها و بهترین عملکرد آنها بود. CMS و کدنویسی سایت راه های بسیار خوبی برای ساخت وب سایت شما هستند و هر دو مزایا و معایب خود را دارند. آنچه برای شما بهتر است به نیازهای خاص شما بستگی دارد. اطلاعات ارائه شده در اینجا به شما کمک می کند تصمیم بگیرید به چه چیزی نیاز دارید تا بتوانید وب سایت بعدی خود را به سرعت راه اندازی کنید. می توان از CMS ها برای ایجاد هر نوع سایتی استفاده کرد. شما میتوانید طرح بندی های خود را ایجاد کنید. اینکه کدام پلتفرم بهتره بستگی به نیاز شما دارد. برای مشاوره در رابطه با طراحی سایت خود میتونید با دارکوب تماس بگیرید. در آخر اگر نیاز به مقایسه دارید می توانید هر کدام ازاین مقاله ها را مطالعه کنید: مقایسه وردپرس، جوملا و دروپال، مقایسه وردپرس و دروپال، مقایسه وردپرس و PHP