خیلی از وب سایت هایی که روی اینترنت هستند استاتیک اند، که احتمالا شما با یه نگاه نمی تونید اینو متوجه بشید. اما اگه مثلا وب سایت ساده و متعلق به شرکت کوچکی باشد، بدون تزئین و خیلی ساده اطلاعات رو منتقل کند، حدس بزنید که استاتیکه. وب سایت های استاتیک را فقط کسی می تونه آپدیت کنه که دانش توسعه داشته باشه. توسعه و نگهداری وب سایت های استاتیک ارزون تره و خیلی از شرکت های کوچک هنوز از این روش برای ساخت وب سایت استفاده می کنند. شرکت دارکوب هر دو نوع وب سایت رو برای مشتری هاش طراحی و عرضه می کند. اگر می خواهید ویژگی ها و تفاوت های این دو نوع وب سایت رو بدونید و انتخاب بهتری داشته باشید، خوندن این مقاله رو از دارکوب بهتون پیشنهاد می کنم.
طراحی سایت چیست؟
طراحی سایت به فرآیند راه اندازی و توسعه صفحات سایت گفته می شود که با استفاده از برنامه نویسی، تصاویر، رنگ و فونت انجام می شود. هدف اصلی از طراحی ایجاد یک وب سایت با ظاهری جذاب و کاربرپسند است که هم باعث افزایش تعامل با کاربران و هم برندینگ می شود. در کل طراحی سایت به دو روش کدنویسی و سیستم مدیریت محتوا (CMS) انجام می شود. از زبان های برنامه نویسی مختلف مانند HTML، CSS، JavaScript، PHP برای ایجاد طرح و ظاهر سایت استفاده می شود. طراحی سایت شامل انواع مختلفی از وب سایت ها از قبیل سایت های شرکتی، فروشگاهی، وبلاگی، پورتفولیو و غیره می شود. برای ساده تر شدن مسیر طراحی بهتره اول نوع وبسایتی که می خواهید را انتخاب کنید زیرا هر کدوم شیوه های طراحی منحصر به فرد خودشون را دارند. طراحی سایت به دو دسته استاتیک و داینامیک تقسیم می شوند. اگر وب سایت خود را می سازید انتخاب یک وب سایت پویا یا ثابت یکی از اولین انتخاب هاست که باید انجام بدید زیرا این تعیین می کند که چگونه صفحاب وب طراحی شوند. چه سایت شما یک پایگاه کوچک باشد چه یک سایت برای مشاغل بزرگ و گسترده، باید به موارد مهمی قبل از طراحی وب سایت توجه نمود. اگر طراح یا توسعه دهنده هستید، اگر تجربه کمی در طراحی سایت دارید یا اگر یک فرد حرفه ای در این حوزه هستید، نیاز به برنامه ریزی لازم و ضروری است. با برنامه ریزی روند توسعه و مراحل طراحی سایت ساده تر از آنچه فکر می کنید، می شود. چه سایت شما یک پایگاه کوچک باشد چه یک سایت برای مشاغل بزرگ و گسترده، باید به موارد مهمی قبل از طراحی وب سایت توجه نمود. اگر طراح یا توسعه دهنده هستید، اگر تجربه کمی در طراحی سایت دارید یا اگر یک فرد حرفه ای در این حوزه هستید، نیاز به برنامه ریزی لازم و ضروری است. با برنامه ریزی روند توسعه و مراحل طراحی سایت ساده تر از آنچه فکر می کنید، می شود. اینجا مواردی که قبل از طراحی سایت لازم است را گفتیم در ادامه بیشتر توضیح میدم.
سیستم مدیریت محتوا CMS
سیستم مدیریت محتوا، یک برنامه نرم افزاری است که به کاربران اجازه می دهد بدون اینکه حتی کدنویسی بلد باشند یک وب سایت را بدون نیاز به کدنویسی از ابتدا طراحی و مدیریت کنند. این نرم افزار به چند کاربر اجازه می دهد تا از یک داشبورد واحد، محتوا را ایجاد، ویرایش و منتشر کنند. به جای شروع با یک صفحه خالی HTML ، با استفاده از ویرایشگر محتوا و چند ماژول می توانید به راحتی سایت مدنظرتون و طراحی کنید. سیستم مدیریت محتوا یا کدنویسی؟ هر کدام مزایا و معایب خودشونو دارند، برخی از ویژگی های رایج یک سیستم مدیریت محتوا شامل:
- ایجاد و بهینه سازی محتوا
- بهینه سازی سایت
- یکپارچه سازی
- ماهیت مشارکتی، به این منظور که چند نفر می توانند ویراستار یا نویسنده باشند
CMS نرم افزاری است که به شما امکان ذخیره، مدیریت و انتشار صفحات وب را می دهد. اکثر سایت ها از سیستم مدیریت محتوا استفاده می کنند ولی شما می توانید برای طراحی سایت از زبان های برنامه نویسی مانند HTML، CSS، PHP استفاده کنید. برخی از بهترین و محبوب ترین نوع CMS عبارتند از :
در میان این ها Wordpress بهترین و محبوب ترین پلتفرم برای طراحی سایت است. اهداف مشترک برای CMS جذب کاربران بیشتر و بهینه سازی محتوای شما برای موتورهای جستجو (SEO) است. در انتخاب سیستم مدیریت محتوا به چه چیزایی دقت کنیم؟ از جمله مواردی مانند کارایی بالا، مقرون به صرفه بودن، امنیت پلتفرم، به روزرسانی ها و همچنین راحتی کار با پلتفرم ویژگی هایی هستند که باید حتما به آن دقت کنید.
سایت استاتیک
وب سایت های استاتیک یا ایستا از اولین سایت هایی بودند که طراحی شدند، تک صفحه ای هستند و با استفاده از کدهای HTML، CSS و JavaScript نوشته می شوند. سایت های ایستا به ندرت به روزرسانی می شوند و افراد غیر متخصص امکان ویرایش آنها را ندارند و تنها ویرایش آنها توسط برنامه نویس های حرفه ای انجام می شود. همانطور که گفتم این سایت را ایستا نیز می نامند و بیشتر برای افرادی مناسب است که قصد انجام تغییرات زیادی را در سایت ندارند، مانند سایت های نمایشگاهی، بیوگرافی که صرفا هدف آنها معرفی خودشون یا کسب و کارشون است. این نوع سایت چون پایگاه داده ای برای ویرایش محتوا ندارد بنابراین به روز رسانی آن کمی به سختی انجام می شود و شما اگر بخواهید محتوای سایت را به روزرسانی کنید یا محتوای جدید در سایت قرار دهید باید آن را با کدنویسی انجام دهید. چون این سایت با کدهای HTML طراحی می شود هزینه راه اندازی آن به شدت پایین است اما اگر شما به برنامه نویسی آشنا نباشید هزینه پشتیبانی و به روز رسانی آن بالا خواهد بود. برخی از مزایای سایت های استاتیک عبارتند از:
- امنیت وب سایت های استاتیک بالاست.
- سرعت بارگذاری بالایی دارد.
- در زمان کوتاهی طراحی می شود.
- هزینه طراحی پایینی دارد.
- راه اندازی سریع
- سادگی سایت
- عملکرد بالا
- ناوبری ساده
- توسعه سریع
- هاست ارزان
عموما سایت های ایستا گزینه خوبی برای سایت هایی هستند که شما نمی خواهید تغییرات زیادی را در آن اعمال کنید. ممکنه این سوال براتون پیش بیاد که از سایت های ایستا برای طراحی چه سایت هایی استفاده می کنند؟ این نوع سایت برای طراحی وبلاگ شخصی، معرفی کسب و کار، رزومه های کاری و صفحات لندینگ مناسب هستند. برخی از معایب کار با سایت های استاتیک وجود دارد که باعث می شود آنها برای هر شخصی مورد اعتماد نباشد، آنها عبارتند از:
- محتوای ثابت
- هزینه های بالا برای به روزرسانی
- عدم انعطاف پذیری
- تعامل محدود
- زمان بر بودن اعمال تغییرات در سایت
- وابسته بودن به برنامه نویس برای اعمال تغییرات
- فاقد پنل مدیریتی
- برای بروزرسانی سایت به متخصص توسعه نیاز است
- سایت برای کاربر چندان مفید نیست (معمولا اهداف تبلیغاتی دارند)
از دیگر معایب مهم سایت استاتیک این است چون این سایت سرعت بالایی در بارگذاری دارد می تواند از لحاظ سئو رتبه بالایی داشته باشد اما نکته مهم این است که چون محتوای این سایت به روزرسانی نمی شود یا دیر به دیر به روزرسانی می شود رتبه ای را که در گوگل به دست آورده است را از دست می دهد. پس اگر سئو و بهینه سازی سایت براتون مهمه این سایت براتون مناسب نیست.
سایت داینامیک
وب سایت داینامیک یا پویا برخلاف سایت های استاتیک علاوه HTML، CSS و JavaScript توسط برنامه های مانند کدنویسی (PHP و Python) یا سیستم مدیریت محتوا (Wordpress، Joomla، Drupal) طراحی می شود و دارای مجموعه ای از صفحات است. این نوع سایت دارای پنل مدیریت است و هر کسی می تواند به راحتی به روزرسانی های سایت را انجام دهد. وب سایت های پویا امکان ریسپانسیو بودن دارند. وب سایت های پویا برای سایت های مختلفی از جمله اشتراک گذاری عکس، وب سایت های تجاری، فروشگاهی، خبری و .... کاربرد دارند. وب سایت های داینامیک به دلیل پویایی و بازدهی بیشتر متقاضی بیشتری نسبت به استاتیک دارد چون امکانات بیشتری از لحاظ مدیریت سایت در اختیار توسعه دهنده سایت قرار می دهد. برخی از مزایای سایت داینامیک عبارتند از:
- تجربه کاربری بهتر
- دارای پنل مدیریت
- امکان بهینه سازی سایت و سئو
- امکان ویرایش محتوا در زمان کوتاه تر
- تعریف صفحات بیشتری در سایت
- به روز رسانی آسان تر
- کارایی بالا
- تعیین سطوح دسترسی در سایت توسط مدیر سیستم
- نمایش آمار بازدید و ریسپانسیو بودن
- وب سایت بسیار کاربردی تر
- امکان مشارکت کارمندها یا کاربرها و کار گروهی در سایت
اکثر وب سایت های بزرگ از نوع سایت های پویا هستند به دلیل امکان راحت تری که برای به روزرسانی دارند. هر صفحه از این سایت می تواند امکانات منحصر به فرد خودش را داشته باشد. اما این نوع وب سایت ها هم معایبی دارند که عبارتند از:
- زمان طولانی تر در طراحی سایت
- امنیت پایین تر سایت داینامیک نسبت به استاتیک
- بالا بودن هزینه هاست سایت
از طرف دیگه توسعه سایتهای دینامیک ممکنه در ابتدای کار خیلی پرهزینه باشه اما مزایای بی شماری داره. مالک وب سایت داینامیک میتونه براحتی سایت شو بروز کنه و محتوای جدید بهش اضافه کنه. مثلا اخبار یا حوادث را با یه رابط ساده ارسال کنه. هر کاری که بخواهید می تونید انجام بدید، می تونید سیستم مدیریت محتوا داشته باشید، سیستم فروشگاهی، بولتن یا انجمن های گفتگو، امکانات اینترانت یا اکسترانت، امکان آپلود فایل توسط مشتریها یا کاربرها، امکان تولید محتوا توسط ادمین یا کاربر به صورت دینامیک. در کل با وجود معایبی که از سایت داینامیک ذکر کردیم بدون شک سایت داینامیک در طراحی سایت به مراتب بهتر از استاتیک هستند.
سایت داینامیک بهتره یا استاتیک
سوالی که برای اکثر کاربران پیش میاد اینه که چه نوع سایتی برای کسب و کار آنها مناسبه؟ سایت های استاتیک و داینامیک در مواردی مانند
- هزینه در طراحی سایت
- نوع برنامه نویسی
- مدیریت سایت
- امکانات سایت
- به روزرسانی و محتوای سایت
- بهینه سازی و سئو سایت
با یکدیگر متفاوت هستند. هر دو سایت در جایگاه خود ارزشمند هستند و انتخاب بین این دو به قصد و هدف کاربر از معرفی برند و محصول دارد. اما کسب و کارهایی که قصد معرفی و فروش محصولات خودشون را دارند باید از سایت های داینامیک استفاده کنند، ولی در مقابل اگر کسب و کاری صرفا قصد معرفی برند خودش و داره می تواند از سایت های استاتیک استفاده کند. نکته مهمی که باید به آن دقت کنید این است که پشتیبانی سایت خیلی مهمه. معمولا سایت ها و برنامه های مبتنی بر وب در فواصل مختلف زمانی مشکلات فنی خواهند داشت که در برخی از این اوقات به کارکنان فنی یا متخصصین نیاز است.پس با توجه به این موضوع پشتیبانی مداوم، آموزش، نگهداری، پشتیبان گیری، ارتقا، به روز رسانی برنامه ها و ارتقا و اصلاح سایت، امری محتاطانه و درست است که باید همیشه در دستور کسب و کار ما قرار بگیرند.
سخن آخر
خیلی از سایتهای متعلق به دهه قبل استاتیک اند، اما روز به روز مردم بیشتر با مزایای وب سایتهای داینامیک آشنا شدند. وب سایت های داینامیک ظاهری جذاب و حرفه ای برای بازدیدکننده ها دارند. این مقاله با هدف آشنایی شما مشتری ها و کاربرهای عزیز با دو نوع وب سایت داینامیک و استاتیک نوشته شده تا بتوانید بهتر در مورد نوع وب سایت تون تصمیم گیری کنید. برای سفارش وب سایت یا مشاوره با دارکوب تماس بگیرید.